Nye bøger er nye bøger. Det har altid interesse. Men hvis man er bognørd, bruger man måske også en anseelig formue på bogrelaterede gadgets som kopper, bogmærker og notesbøger. Hvad er de bedste og mest kreative boggadgets? Det vil jeg kigge en del på hen over året...
Paperblanks 2019-kalender
Nyt år - ny kalender! Men hvilken skal man købe? Siden jeg opdagede Paperblanks' notesbøger for et par år siden, har jeg ikke købt andre. Paperblanks adskiller sig fra andre notesbøger med deres design og høje kvalitet. Kalenderne er ingen undtagelse. Derfor faldt mit valg af kalender også helt naturligt på deres.
De fås i flere størrelser fra A5 og ned til en lille, fin lommeudgave, som er nem at have med i tasken. Designmæssigt er udvalget stort som med notesbøgerne. Man kan få med elastik til at holde forsiden på plads, men også den karakteristiske med magnetlukning henover forsiden. Er man musikinteresseret kan man få forsider med både Bach og Schubert eller hvad med en Dracula eller Alice i Eventyrland? Man kan også gå efter dem med mønstre og smukke motiver. Indeni er linjerne lavet af små tekster. I min Shakespeare er linjerne derfor hele manuskriptet til "Sir Thomas More". Fælles for både notesbøger og kalendere fra Paperblanks er, at det er de små detaljer, der gør dem stilfulde og anderledes.
Når kalenderen skal i brug er det naturligvis vigtigt, at den er praktisk. Udover ugekalender er der også sider til noter, kalender for 2020 og bagerst en lille telefonbog, der kan tages ud, når året er omme. Efter smartphonens indtog skriver jeg sjældent i hånden mere. Det giver mig skrivekrampe, når jeg for eksempel laver interviews, hvor jeg skal skrive hurtigt og længe. Derfor er det vigtigt for mig med bløde sider, hvor pennen affjedrer let. Det får jeg i Paperblanks produkter.
Paperblanks er i den dyre ende. Jeg betaler dog gerne ekstra for de fine detaljer og ikke mindst sidernes høje kvalitet.
Jesper Stein: "Solo", Politikens Forlag
Siden "Papa" har jeg ventet med spænding på Jesper Steins nyeste bog. Endelig var "Solo" på gaden, og jeg satte mig godt til rette i læsestolen, for at finde ud af, hvordan Axel Steen klarede den udfordring sidste bog sluttede med. Da jeg startede bogen, blev jeg overrasket. Kunne det virkelig passe, at Axel Steen havde fundet den rette sti og var faldet til ro? Det er svært at tro, og jeg afslører ikke noget, når jeg siger, at naturligvis er tingene ikke rosenrøde.
Jesper Stein er en af mine favoritforfattere. Han skriver i et let sprog, hvor jeg nemt føres gennem bogens sider. Han skriver i billeder, hvilket er en af de største grunde til, at jeg nyder hver side af bøgerne. Jeg ved, at med Jesper Stein er der kun en vej - ned i afgrunden. Det er præcis det, jeg får. Jeg ved, at tingene bare bliver værre og værre. På den ene side sidder jeg og håber på bare en smule medgang for den kære Axel Steen. På den anden side nyder jeg den deroute, Jesper Stein tydeligvis har lagt for sin hovedperson. Det er et delikat dilemma, der gør, at hans bøger står øverst på min favoritliste. Jeg synes især, at han rammer essensen af sin bog med disse linjer:
- Jeg gør det her for jer, Cecilie. For Emma, for Anton, for dig og for at mennesker som dem inde i huset ikke skal have lov at ødelægge liv ustraffet.
Har du ikke stiftet bekendtskab med Jesper Stein anbefaler jeg at starte forfra på serien, så du får det grundlæggende kendskab til Axel Steens komplekse person. Han er i øvrigt lige blevet kåret til vinder af "Harald Mogensen-Prisen" som årets bedste krimi, der bliver overrakt på Krimimesssen i april. Så tag endelig forbi og oplev den dygtige fortæller til et af hans programpunkter.
Axel Steen er blevet gift og har fået nyt job som sikkerhedsrådgiver i en investeringsbank. En medarbejder har snydt, og Axel skal sørge for, at manden bliver afskediget uden myndighedernes indblanding. Det sætter gang i en fatal kæde af begivenheder i en verden, hvor penge er gud, og Axels sans for retfærdighed bliver sat under pres som aldrig før. Krigen i Syrien er på sit højeste, og flygtningene strømmer ind over grænsen. I Urbanplanen bliver en ung indvandrer med banderelationer fundet myrdet, og Vicki Thomsen skal opklare sagen i et miljø, hvor intet er, som det ser ud, og ingen vil tale med politiet. Hun kontakter sin gamle ven og mentor, Axel Steen, som kendte den dræbte, men Axel har klippet alle bånd til sit gamle liv.
Sarah Andersen: "Voksenlivet er en myte", Cobolt
Graphic novels - tegnede romaner - er blevet mere og mere populært. Sarah Andersen er bosat i Brooklyn, men har rødder i det danske. Hun startede serien på nettet, men på grund af den hurtige succes blev det til en bog.
Herhjemme blev bogen oversat af danske Stine Stregen. Jeg har nydt at læse den. Jeg må indrømme, at jeg til tider grinede så skræmmende højt, at min familie bekymret så til.
Sarah Andersen rammer nemlig plet! Plet på hvordan livet som voksen er. Jeg kunne kende mig selv i tegninger og tekst, og det er på en og samme tid både sjovt såvel som en lille smule grufuldt.
Tegningerne falder i min smag. Man har også valgt at gøre noget ud af designet, så der på forsiden er kælet for detaljen med velour. Mangler du gaven til kvinden, der har alt, behøver du ikke lede videre.
Det her er bogen til alle os, der stadig ikke kan komme op om morgenen. Os, der kun kan få rengøringen klaret ved hjælp af overspringshandlinger. Os, som hele tiden tænker: Bliver jeg nogensinde rigtig voksen? Med de humoristiske og halvbiografiske tegneseriestriber i bogen tager Sarah Andersen dig med ind i en genkendelig hverdag på kanten af voksenlivet - fyldt med dilemmaer, hvor Netflix, bløde pyjamasser og hygge kæmper en uretfærdig kamp mod tilbagebetaling af lån, krav om karriereplaner og børn.
Birgitte Ellemann Höegh: "Michael Kvium - Den Nådesløse", Gyldendal
Har du lyst til at dykke ned i vores bysbarn Michael Kvium, er det bare med at gå i gang med denne bog. Den omdiskuterede kunstner bliver her portrætteret af både ham selv, såvel som kolleger, familie og venner. Du får også her masser af billeder fra hans omfangsrige karriere.
I bogen fortæller en af Danmarks største nulevende kunstnere for første gang om hele sit liv og virke. Det er fortællingen om en opvækst i Horsens i et strengt katolsk hjem, om tidligt at skabe sig et kreativt rum og tilflugtssted som del af en søskendeflok på otte og med en mor, der hele tiden vaklede på randen af psykisk sammenbrud. Det er fortællingen om ungdommen i motorcykelmiljøet, de intense, smertefulde og formative år på Kunstakademiet, om gennembruddet som kunstner, om årene alene i værkstedet frem til i dag, hvor han står stærkt på kunstscenen som en af landets mest anerkendte malere, med en unik streg og en insisteren på en personlig og nådesløs fremstilling af mennesket og kroppen. Det har, som den eneste danske kunstner, givet ham et eget tillægsord: Kviumsk.
Chris Anker Sørensen & Allan Bo Andresen: "Brødre på landevejen", Lindhardt & Ringhof
Jeg havde fornøjelsen at høre de to brødre blive interviewet på Bogforum i november og gik straks hjem og greb bogen. De to succesfulde cykelryttere er yderst humoristiske, og det gælder også de historier, de fortæller. I bogen fortæller de om deres tid i cykelsporten, som på ingen måde var kedelig. Selvom man måske ikke interesserer sig for cykelsporten, vil man ikke kunne undgå at blive underholdt af deres fine og sjove anekdoter.
Chris Anker Sørensen er en af de mest populære danske cykelryttere gennem de seneste 10 år. Han giver sammen med sin bror Allan Bo Andresen, der også har været professionel cykelrytter, et helt unikt indblik i cykelsporten. Brødrene tager os med til de store etapeløb som Tour de France og Giro d'Italia, fortæller om de store endags-klassikere og beretter om mindre løb med mindre glamourøse forhold. Bogen er et kig ind bag kulissen og en fortælling om den passion, der har drevet brødrene til at tilbagelægge tusindvis af kilometer på landeveje over hele verden. Bogen er fyldt med fotos fra deres karriere.
"Dyr - historier, rim og sange fra skattekisten", Rosinante
Jeg anbefaler denne bog til højtlæsning. Her er en god blanding af historier med nogle af mine favoritter blandt børnekarakterer som for eksempel den elskelige elefant Carl og Cirkeline. Derudover masser af rim og sange. Her bliver du ikke træt af at læse op, og de er tilpasset, så du kan holde de mindste fanget.
En stor, dejlig samling om alt fra kæledyr og gnaverdyr, pelsdyr og pattedyr, krybdyr og bondegårdsdyr til havdyr og landdyr. En god godnatbog for de mindste dyreelskere. Antologien er for de helt små med sange som "Se den lille kattekilling", "En elefant kom marcherende" og "Undulatens sang", og billedbøger som Lea Leténs "Uffe fanger en fisk", Wolf Erlbruchs "Ti grønne sild" og uddrag fra Hanne Hastrups "Cirkeline på opdagelse", "Plet, Langøre og et bjerg af kaninlort" af Christina Hesselholdt, "Bøvs! Siger den lille Bamse" og mange andre.
David Yaffe: "Joni Mitchell", Klim
Er du til biografier og musik, kan du roligt kaste dig over denne bog om Joni Mitchell.
Joni Mitchell er den mest indflydelsesrige kvindelige singer-songwriter siden rockmusikkens begyndelse. Hun blev en stjerne allerede i folkemusiktiden i 1960'erne. Hun fyldte utroligt meget i den tidlige rock & flower power-tid i Californien, og senere i livet kom hun, som den stærke guitarspiller og komponist hun var, til at spille en stor rolle i fusionsjazzen, hvor hun indspillede plader med alle de store stjerner: Jaco Pastorius, Wayne Shorter og Herbie Hancock. Bogen er en fortælling om Joni Mittchells liv, fra hun fødes i Canada som Roberto Andersson, får børnelammelse, får sin første guitar og lærer sig selv at spille, tager til folkfestivaller, bliver gravid, skifter navn, bortadopterer sin datter og ender eller begynder i New York, hvor hun endelig bryder igennem, efter at Judy Collins indspiller hendes sang "Both Sides, Now", der når toppen af salgslisterne.