De to tidligere hotelforpagtere af Hotel Danica og Restaurant Over Middel, Jacob Lyreskov og Morten Klitsgaard Knudsen, fortæller her om tiden op til, under og efter en turbulent periode på Ove Jensens Allé - samt en italiensk restaurant i Grønnegade, der skulle vise sig at blive deres redning.
Horsens: På det italienske spisehus Mammas i Grønnegade står to travlt beskæftigede og lettede herrer bag disken.
Morten Klitsgaard Knudsen og Jacob Lyreskov er daværende forpagtere af Hotel Danica og stedets Restaurant Over Middel.
I dag kan de kalde sig ejere af det italienske spisehus Mammas og Over Middel-take away med beliggenhed i Grønnegade. Her er tingene nu ved at falde helt i hak - næsten da.
De to erhvervsdrivende har dog haft alt andet end en stille periode i deres arbejdsliv det seneste år.
I november sidste år fik de meldingen fra Hotel Danicas nye ejere, at der ikke var planer om på sigt at fortsætte med hoteldriften på Ove Jensens Allé.
Forud for lukningen af hotellet, der endegyldigt drejede nøglen i maj i år, var situationen derfor alt andet end harmonisk. Her fløj der mange tanker gennem hovederne på de to forpagtere og kompagnoner, der stod med store overvejelser om deres fremtidige karrierer.
For hvordan redder og driver man et spisested videre, når man mangler rammerne til at kunne gøre det. Og hvordan kommer man godt videre, når man mere eller mindre ufrivilligt er på vej til at lukke sin hotel-forretning ned.
- Det var en hektisk tid på alle måder. Vi var ikke helt nede i kulkælderen, men det var omvendt heller ikke en lys tid. Heldigvis havde vi i september sidste år taget beslutningen om at drive en restaurant nummer to i Horsens - Mammas i Grønnegade. Når hotellets gæster søgte andre restauranter end Over Middel, ville vi gerne kunne henvise til vores egen restaurant, altså til Mammas. Den idé skulle vise sig at være en rigtig god beslutning, fortæller Jacob Lyreskov.

- Meldingen kom ret pludselig. Men helt skidt var det faktisk ikke. For vi så det samtidig som en åbning, som vi på alle måder havde brug for i den periode for at kunne komme ordentligt videre og med skindet på næsten.
-
- En af mine absolutte yndlingsretter, og sådan har det faktisk været i utroligt mange år, er pizza. Så på den måde passer det jo ret perfekt, at jeg i dag er medindehaver af et pizzahus, siger Morten Klitgaard Knudsen.- Og ud over pizza er jeg vild med stegt ål, tilføjer han.
Hos Jakob Buhl er det mad fra barn- og ungdommen, der hitter.
- Andesteg. Det lavede min mor på den her rigtig velsmagende måde. Og jeg holder stadig så meget af den spise, siger han.
Ud af kontrakten
Morten Klitsgaard Knudsen husker tydeligt 1. november sidste år.
- Det var den dag, hvor Jacob og jeg fik meldingen fra vores udlejer, at hotellets bygning var solgt til Hede Nielsens Fond, og at de nye ejere ikke var interesseret i et hotel på stedet, fortæller han.
- Meldingen kom ret pludselig. Men helt skidt var det faktisk ikke. For vi så det samtidigt som en åbning, vi på alle måder havde brug for i den periode - for at kunne ordentligt videre med skindet på næsten, forklarer Jacob Lyreskov.
For med til billedet hører, at de to kompagnoner på det tidspunkt allerede i en længere periode havde fået en hel del klager fra utilfredse hotelgæster, der var plaget af støjen fra byggepladsen overfor (den tidligere Kvickly-grund, red.).
- Hotellet kunne simpelthen ikke overleve byggearbejdet meget længere med al den larm, det førte med sig. Så hoteldriften var vendt fra en drøm til et mareridt for os. Nu havde vi pludselig en mulighed for at komme ud af et stort og voksende dilemma, siger Morten Klitsgaard Knudsen.
Makkerparret tog derfor imod tilbuddet om at træde ud af kontrakten til maj 2018 - en kontrakt, der ellers løb frem til 2020.
- Jakob Buhl og Morten Klitgaard Knudsen er helt enige om, hvad der for dem begge står som den bedste madoplevelse:- Vi var for nogle år tilbage på inspirationstur til en Michelin-restaurant i Sydspanien. Det var en fantastisk oplevelse med den virkelig gode smag i højsædet. Stedets kokke og tjenere havde et glimt i øjet, og det virkede blandt alt det fine og lækre mad ganske behageligt og jordnært. Vi var imponerede over deres kreativitet og den måde, de sammensatte menuerne på. Der var specialfremstillede porcelæn til retterne - alt var så gennemført. Deres store køkken var inddelt i små køkkenafdelinger, det var en spændende oplevelse.
Løsning i Grønnegade
En af de ting, de to kompagnoner hurtigt var helt enige om, var at prøve at redde Over Middel - at forsøge at køre spisestedets mad ud af huset-koncept videre.
Men den del var langtfra ligetil, forklarer de.
- Hånden på hjertet, så anede vi ikke, hvordan det lige skulle lykkes. Det var en meget stressende fornemmelse. I den periode sov jeg stort set ikke om natten, fortæller Morten Klitsgaard Knudsen.
Der var ideer som at leje et industrikøkken oppe at vende. Men Jacob Lyreskov og Morten Klitsgaard Knudsen ville gerne være synlige og lettilgængelige at komme til for folk.
1. juni i år fik de mulighed for at købe hele huset i Grønnegade 15, og dermed åbnede der sig en løsning, som både Morten Klitsgaard Knudsen og Jacob Lyreskov følte var holdbar.
Råbe lidt højere
På restaurant Mammas i Grønnegade er håndværkere netop blevet færdige med at udvide stedets køkken.
40 kvm ekstra køkkenområde er kommet til, og stedet har nu, ifølge Morten Klitsgaard Knudsen og Jacob Lyreskov, fået rigeligt med kapacitet til at kunne drive både Mammas og Over Middels takeaway fra én destination.
Mens Mammas kan rumme op til 70 gæster, og indehaverne har travlt med italienske pizza- og pastaretter, bliver der nu samtidig kæmpet hårdt på sidelinjen for at få godt gang i Over Middel-madbestillingerne, herunder bøffer og wienerschnitzler igen.
- Vi kan høre, at folk taler en del om lukningen af hotellet og om Over Middel. Selvom vi allerede har forsøgt at sprede budskabet om, at man nu igen kan få mad ud af huset i Over Middel-regi, har det indtil videre været op ad bakke, siger Morten Klitsgaard Knudsen.
Alligevel er han fortrøstningsfuld.
- Vi må jo råbe lidt højere. Blandt andet har vi nu bestilt Over Middel-mærkater til vinduerne. Og så har vi både mortensaften og julen i vente. Her plejede vi at have vanvittigt travlt på Over Middel - rekorden er 6000 julemenuer ud af huset, 300 menuer bare på juleaften og 1000 nytårsmenuer. Vi håber - og tror på, at vi får gang i det hele igen, siger Jacob Lyreskov og Morten Klitsgaard Knudsen.