ugeavisen.png
ugeavisen.png
  • Søg
  • Menu
E-aviser og tillæg
E-aviser og tillæg

Etik og rettelser
Etik og rettelser

Du er her: Forside  -  Horsens Posten   -  Er du til 3D print og robotter? Dean har stiftet en forening

Søg
Du er her: Forside  -  Horsens Posten   -  Skal gammel mindeplade frem i lyset? Hvad mener du?
Søg
Dette er mindepladen, der er placeret i porten Rådhusgade 2 i Horsens, et fornemt minde for et aktivt ægtepar. Mindepladen har tidligere været placeret på ejendommen Søndergade 24 ? og dens oprindelige placering kendes ikke. Nu er der en vis interesse for at få tavlen flyttet, så flere kan studere den. Hvis pladen flytter, bliver det fjerde...
Dette er mindepladen, der er placeret i porten Rådhusgade 2 i Horsens, et fornemt minde for et aktivt ægtepar. Mindepladen har tidligere været placeret på ejendommen Søndergade 24 ? og dens oprindelige placering kendes ikke. Nu er der en vis interesse for at få tavlen flyttet, så flere kan studere den. Hvis pladen flytter, bliver det fjerde...
For Ugeavisen.dk

Skal gammel mindeplade frem i lyset? Hvad mener du?
DEL Af Jørgen Hasseriis , jh@hsfo.dk
04. juli 2018 kl. 08:13

Om fire år kan hyldest til en horsensiansk hædersmand runde sin 250-års fødselsdag - men hans mindeplade er gemt væk i en port.

BREVKASSEN SPØRG HORSENS:

I en port i Rådhusgade sidder der en gammel plade på væggen, som vi ikke kan tyde. Den er ældre end huset, så hvorfor sidder den der, og hvad står der?

Marianne Lykkeberg Ørsnes, Jessensgade, Horsens

Af Jens Troense, posten@hsfo.dk

SVAR: I en port i Rådhusgade findes en stor mindeplade, indmuret i væggen. Ikke mange kender pladen, men nu kan vi fortælle historien bag.

Pladen er ret stor, sandstøbt og velbevaret. Den er fra 1772 og kan altså holde 250-års jubilæum om fire år. Det er en mindeplade for Jens Jørgen Lindvig, født i 1688.

Jens Jørgen Lindvig var en "hædersmand", som gerne hjalp mennesker i nød.

Som skrevet står "en Guds og Sandheds Elskere". Faderen var Niels Lauridsen Lindvig, der døde i 1689, og Jens Jørgen Lindvigs hustru var Maren Pedersdatter Stauning. Hun blev senere gift med handelsmand og kirkeværge Mads Jørgensen Kølholt, der døde i 1706.

Maren Stauning Kølholt fandt en tredje ægtemand: købmand Peter Nicolai Th. Wellejus, anset og velhavende. Og han stiftede flere legater for de fattige. Han døde i oktober 1766.

Fakta
  • ANNO 1772 DEN LIND SOM HER UDGRAVET ER ER TIL HR LINDVIGS MINDE EN MAND SOM FORDUM BOEDE HER MEN NU HAR HIMLEN INDE EN GUDS OG SANDHEDS ELSKERE FORLADTES TRØST OG STYTTE OG ARMES TROE FORSTANDERE TIL DØDEN BØD HAM FLYTTE SAA LÆNGE DYD PAA VERDENS ØE MED ROES OG ÆRE LØNNES VOR LINDVIGS ROES SKAL ALRDIG DØE HANS NAVN SKAL STEDSE GRØNES.

    VED DENNE FADERS KIERLIGHED OS HIMLENS GUD LOD NYDE EI BLOT ALLENE DETTE STED MEN LYKE DET AT PRYDE VÆR DU FOR GUD OG MED OS HER OG ALDRIG FRA OS TAGE DEN NAADE DE VELSIGNELSER HAM FULGT'E ALLE DAGE DIN ÆRE OG DE ARMES TARV VI TROELIG VIL FORFREME. SKRIV OS BLANT DEN DIN ELSKTE AR DU ALDRIG VIL FORGLEMME.

    Under denne tekst på mindepladen står navnene på ægteparret: PETER NICOLAI WELLEJUS og MAREN PEDERS D: STAUNING

    Og derunder en tekst. Hentet i i biblen,"2 Sam. Cap 18 Vers" Hvo ere vi Herre og hvad er vort Huus at du haver ført os hidindtil.

    Tidspunktet for afsløring af mindepladen er også anført: ANNO - SOLI DEO GLORIA - 1772 (oversat fra latin: "Gud alene æren" eller "Al ære tilkommer Gud")

En velhavende købmand: Mindepladen handler om Maren Pedersdatter Staunings første ægtemand, Jens Jørgen Lindvig. Han er hædret for sin indsats for Horsens.

Hun havde en solid sum penge, og hendes tredje mand var Peter Nicolai Wellejus - hendes første to ægtemænd døde i en ung alder.

Peter Nicolai Wellejus var en velhavende købmand, og begge ægtefæller var ansete i samfundet - og de brugte af deres formuer for at gavne Horsens.

Wellejus bekostede den første "frie danske skole" i Horsens, og han gav store summer til de to kirker i Horsens. Også den latinske skole fik tilskud, og han stiftede flere legater for de fattige.

Maren Stauning brugte af sin formue til at hjælpe, hvor der var behov.

Bygning opført af arvinger: Ingen ved, hvor mindepladen blev placeret i sin tid, men man ved, at den sidst i 1800-tallet blev flyttet til Søndergade 24. Denne bygning var opført i 1772 af Jens Jørgen Lindvigs arvinger, P.N. Wellejus og Maren Stauning.

Netop derfor var det den rigtige placering.

Arvingerne står som "underskrivere" på mindepladen, og man må tro, at det også var magtpåliggende for folk i Horsens at hædre ægteparret, der havde gjort så meget for deres by - og for de fattige. I Klosterkirken er der et epitafium.

Det vides ikke, hvor mindepladen blev opsat i sin tid, men man ved, at mindepladen efter mange år blev placeret på Søndergade 24, der er opført i 1887. Mindepladen var placeret over indgangsdøren til butikken, og øverste dørkarm havde "svaj", der passede til mindetavlen.

For en del år siden blev ejendommen moderniseret, facaden blev ændret - og mindepladen måtte flytte igen - fra Strøget i Horsens til en port i Rådhusgade.

Mindepladen er lavet i metal, og den holder sig godt. Alle tekster er læsbare, og der er et væld af figurer og snoninger.

Pladen fanger sin tilskuer, og det er lidt spændende at læse - og opdage - de mange små figurer og flotte snoninger.

Der er svævende engle, små og store træer og snirklede mønstre. Der er også et lindetræ på mindepladen, og beskuerne kan gætte på, at lindetræet henviser til hovedpersonen, Jens Jørgen Lindvig - "Den Lind, som her udgravet er - er til hr. Lindvigs minde.....

Skal pladen frem i lyset?: Mindepladen er ret stor. 160 cm i bredden og 135 i højden. Den er lavet i metal, som ikke umiddelbart kan identificeres. Og givetvis er mindepladen ret tung.

Mindepladen sidder højt i porten i Rådhusgade 2. Det gør det svært at se de mange detaljer i pladen - og ingen lægger mærke til den.

Den er godt gemt af vejen - og det er der flere, der gerne vil have det ændret. Horsens Posten har fået flere henvendelser.

Bygningen ejes af ejendomsselskabet Cobo i Horsens. Direktør Henning Jensen har denne kommentar:

- Vi har ingen planer om at flytte mindetavlen. Vi har købt ejendommen omkring år 2000. Vi er bekendt med mindepladen, men har ikke før nu vidst, at den har været flyttet til den nuværende placering. Vi har ingen aktuelle planer med mindepladen, men vi er positive over for en vurdering af pladens fremtid, når og vis der skal ske ændringer i ejendommens facader - eller der er museumsmidler til en flytning af mindepladen, siger Henning Jensen.

Horsens Posten spørger: Skal mindetavlen flyttes frem i lyset? Måske i forbindelse med midtbyrenoveringen?

Men hvor skal den i givet fald flytte hen, og hvordan skal den placeres? I en montre, på en væg eller noget tredje?

Og hvor skal pengene komme fra?

Send din mening til Horsens Posten på e-mail posten@hsfo.dk eller deltag i kommenarttråden på Horsens Postens Facebook-side eller på www.horsensposten.dk

Ugens mest læste

Deltag her
Kostvejleder: Sund uden kur og kalorietælling
Deltag her
Heart & soul opgiver modetøjet og laver café i butikken
Deltag her
Er du til 3D print og robotter? Dean har stiftet en forening
Deltag her
Lys over Horsens: Se, hvad læserne tog billeder af
Deltag her
Jazz-entusiaster vil have flere horsensianere som publikum - trækker nu verdensnavn til byen
Deltag her
Redaktøren: Den grove tone har taget overhånd, og vi ved måske godt hvorfor
Deltag her
Sulten før filmen? Ny café åbner i Megascope
Deltag her
Stort antik- og loppemarked i Torstedhallen
Deltag her
Vietnamesisk spisested er åbnet på Torvet

Seneste nyt

Overnaturlige kræfter i "The Prodigy"
Viggo Mortensen styrer for vildt
To butikker bliver slået sammen: Populær café rykker ind på Søndergade
Horror i Horsens: Krimimesse lægger igen an til en morderisk weekend
Huss forbi Horsens Ny Teater
Dave Grohl på pause, men Foo Fighters er klar til Horsens
Generalforsamling i Hjerteforeningen
Caripo Biler har fået Hyundai serviceværksted
Sommerrevy for seniorer
Folk langs Horsens Fjord for 6000 år siden

Seneste nyt

Har du hylen for ørerne?
Horsens-værksted i top 20
Frokostjazz med Kira Martinis Kvintet
Frokost i det grønne som tema i kunst
Beat & Brøl i Cirkus på Horsens Ny Teater
Katinka indtager Kulisselageret
Udstilling i Horsens: Når ansigtet krakelerer en smule
Ole Frimer Band på Kulisselageret
Gasoglim inviterer sine mange fans med en etage op
Mød skuespillerne til to danske film
Tre (?) træer er blevet fældet i Lunden. Foto: Morten Pape
Lundens store blodbøg fældet efter svampeangreb
Deltag her
Læs mere her
Tamdrup: Koncert med Leonard Cohens største sange
Deltag her
Læs mere her
Esbjerg Ribe Varde Tønder
Nye huse i Provstlund går som varmt brød: 77 nye boliger på vej
Deltag her
Læs mere her

Jysk Fynske Medier

Alle ugeaviser under ugeavisen.dk er en del af Jysk Fynske Medier. Læs mere om koncernen her:

  • ❯ Læs mere om koncernen
Ugeavisen.dk forside